torsdag 10 juli 2014

Matens Pris.

Något av det somrigaste jag vet, förutom sol, bad, jordgubbar och grill, är att läsa intressanta böcker från pärm till pärm. Att läsa under sommaren är inte alls samma sak som att läsa under vintern. Sommarens långa dagar och många soltimmar inbjuder till förkovran i böcker av olika karaktär.

En bok jag hört talas om sedan tidigare är Matens Pris av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Av en slump hittade jag den på biblioteket för ett par dagar sedan och passade då på att låna hem den. Boken beskriver, med hjälp av både internationella och nationella exempel, hur den mat vi konsumerar idag påverkar vår jord och dess invånare.

Författarna har träffat producenter i flera olika delar av världen för att få insikt i hur viss mat kan vara så billig. Det är en väckarklocka, och boken borde läsas av alla, både av personer som handlar medvetet (man blir aldrig fullärd), men även av människor som alltid vill köpa mat till absolut billigast pris.

Hur kan vietnamesisk pangasius vara så billig?
Hur kan brasilianskt nötkött kosta så lite?
Hur kommer det sig att vi kan köpa billig paprika året runt?

Bakom prislappen finns en förklaring, och den är värd att titta närmare på.
Om alla människor ökade sin medvetenhet som konsumenter skulle vi kunna värna bättre om vår miljö, våra medmänniskor och om djuren. Trots att jag anser mig vara en medveten konsument, vet jag inte allt och boken påminde mig om vad jag kan göra för att göra rätt val i affären. Några viktiga saker som jag vill bli bättre på är bland annat:

 • Köpa ÄNNU mer KRAV och ekologiskt.
 • Köpa efter säsong.
 • Bli mer uppmärksam på ursprungsland.
 • Köpa närodlat.

Att konsumera kött, ägg och mejeriprodukter anses vara de största miljöbovarna. Jag är tacksam för att jag valt bort dessa ur min kost, inte bara ur ett miljöperspektiv utan även ur ett djurrättsperspektiv. Flera gånger återkommer de intervjuade producenterna till en och samma sak: Det är konsumenterna som med sin plånbok väljer vilken typ av matproduktion som ska existera. Nu är det dags att bli mer påläst och göra ännu mer medvetna val. Jag hoppas du är med mig!

 

2 kommentarer:

 1. Jag är likadan och plöjer nu bok efter bok. Det bästa är att min semester bara börjat och att jag kommer hinna bläddra i många fler. Den här boken ska jag definitivt leta upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Böcker är så avkopplande och ger samtidigt nya insikter och perspektiv. Hoppas du hittar boken!

   Radera