lördag 22 februari 2014

Korvmoj hemma

Det är lördag.
Det är Melodifestival.
Det är god mat.
Hemmagjort potatismos med salsa på tomater, lök, vitlök och färsk basilika. Och en sojakorv som grädde på moset.
Riktigt smaskigt!
Jag använde havremjölk och rapsolja i moset för att göra det helt veganskt. Smaken blev väldigt tillfredsställande och passade utmärkt tillsammans med smaken av färsk basilika.

Idag besöktes Koperativet Bikupan för inhandling av diverse matvaror. .Det jag gillar med Bikupan är det enkla upplägget och det breda utbudet av ekologiskt och närproducerat. Att köpa kikärtor och kidneybönor i lösvikt känns dessutom som ett bra miljöval.

Visst kostar det mer att handla ekologiskt - för stunden. Men i det långa loppet behöver notan inte nödvändigtvis vara mycket högre. Tänk kvalitet före kvantitet. Att använda maten på ett sätt som visar att du uppskattar den. Mat ska inte slängas. Mat ska inhandlas, förvaras, tillagas och njutas - med omsorg. Först när vi förstår den långa processen från jord till bord och samtidigt inser vilka resurser som krävs, då kan vi uppskatta maten, och jorden som den växer i, till fullo. Vi konsumerar varor (mat och annat) som om de uppstod på affärens hyllplan. Vi tar för givet idag. Det är en självklarhet med mat. Jag tror dock att eftertanke främjar hur vi behandlar vår jord. Därför strävar jag efter att äta mestadels ekologiskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar