fredag 18 april 2014

Endast grönt te i påsen?

God förmiddag! Idag råder lugnet själv på gatan där jag bor. Den här dagen känns precis som juldagen och nyårsdagen. En ledig dag så som den ska upplevas. Fördelen är dock årstiden, man kan vistas ute på ett annat sätt än under vintern. Så efter frukosten, som bestod av en mättande gröt, blev det en skön promenad. Det gäller att passa på att njuta av vitsipporna i skogarna innan de blommar över.

Igår köpte jag ett nytt te från Clipper. Det passade utmärkt efter promenaden. Clipper har massor av olika smaker och samtliga är ekologiska och fairtrade. Härligt, välsmakande och värmande!

För ett par veckor sedan skrevs det mycket i medier om att vissa gröna teer innehåller socker som inte deklarerats i innehållsförteckningen. Sockret används som smakförhöjare och behöver inte deklareras enligt EU-lag uppger teproducenterna. Den värsta tesorten var enligt studier Twinings Green Tea & Lemon som innehöll upp till 20% socker.

Sveriges Televisions program Plus citerar Livsmedelsverket föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel (LIVSFS 2004:27). Där framkommer det att: ”Definitionen på ingrediens omfattar dock inte [...] ämnen som använts i de mängder som är absolut nödvändiga som lösningsmedel för eller som bärare av livsmedelstillsatser, enzymer eller aromer”.

Det är således okej att använda socker som smakförhöjare utan att det framgår för konsumenten. Det går emot många som aktivt vill undvika socker. Hur kan konsumenter lita på innehållsförteckningen? Personligen försöker jag främst köpa ekologiskt och/eller fairtrademärkt te. Kanske är det ingen garanti att produkten inte innehåller socker, men jag har en tro på att kvaliteten är bättre och producenten mer pålitlig än om man köper lågpriste.


Vilket te föredrar du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar