lördag 22 mars 2014

Dricker du mjölk?

Många svenskar dricker mjölk dagligen. Komjölk. Det kan vara en vana, en norm eller att man "tycker det är gott". I årtionden har en stor industri lobbat för och marknadsfört att komjölk är bra för oss. Att det ger människan starka ben och att det innehåller många nyttigheter. Men hur väl stämmer detta med verkligheten?

Det finns studier som mycket väl bevisar att vår övertro på komjölk som livsmedel inte är korrekt. Det är exempelvis en myt att komjölk förhindrar benskörhet. Snarare är det så att komjölk bidrar till det. De länder som konsumerar mest komjölk (bland annat Sverige, Norge och USA) har flest fall i världen av benskörhet. Medan länder i bland annat Asien och Afrika, som inte konsumerar komjölk i samma proportioner, inte har sådana problem. Dessutom är det inte kalciumet som skyddar skelettet. Det är vitamin d som stärker.

Kalcium och komjölk är även kopplat till cancer, speciellt prostatacancer, vilken är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Dessutom har många svårt att smälta mjölkprodukter, vilket bidrar till olika magproblem, bland annat IBS.

Så, varför fortsätter svenskar att dricka mjölk och konsumera mjölkprodukter? Av gammal vana. Och tack vare marknadsföring som påverkar oss att tro att vi inte klarar oss utan mjölk.

Tänk om. Det finns kalciumrika källor som inte för med sig de ovan nämna negativa effekterna. Här är en lista på livsmedel rika på kalcium:

1. Grönkål (och andra gröna bladgrönsaker)
2. Sesamfrö
3. Baljväxter
4. Sojaprodukter (tofu, sojamjölk)
5. Mandel

Numera finns även berikad växtmjölk på havre, ris, soja och kokos. Så det finns egentligen ingen anledning till att dricka mjölk. Tänk på din hälsa och tänk på djurindustrin. Välj bort komjölk, du behöver den inte. Det finns många nyttigare och mer välsmakande alternativ!

Same, same? Different!

7 kommentarer:

 1. Är inte sojamjölk väldigt dåligt för miljön? Dåligt alternativ i sådana fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Det finns fler alternativ till kalcium än just sojamjölk. Listan hänvisar till de mest innehållsrika källorna. Dessutom är sojamjölk bättre ur miljösynpunkt än komjölk som kräver större energiåtgång.

   Är inte komjölk väldigt dåligt för miljön? ;-)

   Med vänliga hälsningar,

   Radera
 2. Hej , känner att jag måste kommentera detta. Men innan jag gör det måste jag säga att det är viktigt att vi alla blir mer medvetna om vad vi äter så det är ett viktigt ämne. Även viktigt att ha koll på fakta dock. D-vitamin stärker inte skelettet! Kalcium stärker skelettet, dock får kroppen extremt svårt (för att inte säga omöjligt) att ta upp kalcium och lagra in det i skelettet utan D-vitamin då D-vitamin reglerar hur mycket kalcium kroppen skall ta upp. Sen kan det vara bra att informera om att D-vitamin som vi använder för att berika mat oftast utvinns ur fårull eller djurhud så om alla ska sluta dricka komjölk måste vi förmodligen öka djurhållningen av b.la. får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se källa:
   http://drhyman.com/blog/2010/06/24/dairy-6-reasons-you-should-avoid-it-at-all-costs-2/

   Med vänliga hälsningar,

   Radera
  2. Hans blogg är inte den riktiga källan, då han själv bloggar om vad någon annan sagt. Dessutom skulle jag vilja påstå att en källa, som dessutom är en andrahands-källa, inte nödväntigtvis är en pålitlig källa.

   (Ja, upprepningen av ordet "källa" är medveten)...

   Med vänliga hälsningar, Johanna

   Radera
  3. Tack för länken, läsvärt och intressant! Men han skriver inte att D-vitamin stärker skelettet däremot att intaget av D-vitamin är viktigare än kalcium. Mvh Oskar

   Radera
 3. Johanna, så hans gedigna meritlista gör honom inte trovärdig?
  http://drhyman.com/about-2/about-dr-mark-hyman/

  Med vänliga hälsningar,

  SvaraRadera