lördag 29 mars 2014

Tugga länge.

Det är verkligen vår i luften! Lite kyligt, men underbart friskt. Bäst att passa på att vistas ute och dra nytta av ljuset. Vad passar bättre än att ladda med en fruktsallad till frukost. I dagens fruktsallad hade jag en banan, ett päron, chia, solrosfrön, pumpafrön, mandel, blåbär och hallon. Knaprigt och saftigt på samma gång. Det mättar och tar lång tid att tugga, så jag hinner känna mättnaden när måltiden är över.

Genom att tugga maten länge hinner hjärnan uppfatta maten och dess smaker. Dessutom startar matsmältningsprocessen i munnen. När maten tuggas länge bildas mer saliv, vars enzymer hjälper till att bearbeta maten. Dessutom är det nyttigt för tänderna att motionera lite extra, som tack vare saliven som bildas, hålls renare då saliven reducerar plack och avlägsnar mat som annars kan fastna mellan tänderna.

Så ta god tid på dig att tugga maten, vare sig det är knaprigt, saftigt eller något däremellan. Det ger bättre mättnadskänsla och du hjälper kroppen och matsmältningssystemet.Ät. Långsamt. Tugga. Väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar